U trendu

Kušos: Turska možda ukrala podatke o lokaciji za bušenje

NIKOZIJA – Moguće je da je Turska ukrala tehničke podatke koji su joj omogućili da pošalje brod za eksploataciju nafte na određeno mesto u vodama južno od Kipra, na koje su pravo prethodno dobile energetske kompanije Eni i Total, saopštio je danas portparol kiparske vlade Kirjakos Kušos.

On je napomenuo da kiparske vlasti nemaju definitivan dokaz za takvu tvrdnju, ali da veruju da su u ruke Truske dospeli podaci koji su je doveli do određene lokacije za eksploataciju nafte.

Kipar je odobrio licencu italijanskoj kompaniji Eni i francuskoj Total za hidrougljenična istraživanja na toj lokaciji, prenosi AP.

Te dve kompanije imaju dozvolu da sprovode eksploataciju u sedam od 13 blokova koji čine ekskluzivnu ekonomsku zonu Kipra.

„Ima informacija, koje su verovatno tačne, da je Turska ukrala planove i analize od određene kompanije, koja ju je dovela do određene tačke“, naveo je Kušos, dodajući da ne želi da sugeriše da je jedna od kompanija dobrovoljno dala podatke.

On je ponovio da Turska nastavlja da krši međunarodno pravo nelogalnim bušenjem u vodama Kipra.

„Nažalost, Turska je postala piratska zemlja na istoku Mediterana“, rekao je Kušos.

Ovo je četvrta lokacija u kiparskoj ekskluzivnoj zoni u kojoj Turska pokušava da sprovede eksploataciju od jula. Turska šalje ratne brodove kao pratnju brodovima za eksploataciju na mesta bušenja na istoku i zapadu Kipra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar