U trendu

Kvad: Ukrajinski scenario se ne sme dogoditi u Indo-pacifiku

TOKIO – Četvorica lidera država grupe Kvad, obećala su danas da će raditi zajedno na slobodnom i otvorenom regionu Indo-pacifika i da će se boriti protiv klimatskih promena.

Predsednik SAD DŽozef Bajden je na početku razgovora sa liderima Kvada – Indija, Australija, Japan, odnosno, kako je rekao „bliskim demokratskim partnerima“, osudio ruski napad na Ukrajinu i nazvao ga, ne samo evropskim, već i svetskim pitanjem, preneo je Rojters.

Premijer Japana Fumio Kišida ponovio je da takva stvar ne bi smela da se dogodi u Indo-pacifiku..

„Ruska invazija na Ukrajinu direkno je u suprotnosti principima sadržanim u Povelji UN. Nikada ne bi trebalo da dozvolimo da se sličan incident desi u Info-pacifiku. Od velikog značaja je što četiri zemlje Kvada dele zajedničku viziju slobodnog i otvorenog Indo-pacifika“, kazao je Kišida, prenosi agencija Kjodo.

Tajvan nije bio na zvaničnom dnevnom redu sastanka Kvada, ali se očekuje da će biti danas glavna tema, jer je Bajden, kako se navodi, obećao vojnu podršku Tajvanu.

„Ruski napad na Ukrajinu samo ukazuje na značaj osnovnih principa međunarodnog reda, teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Međunarodni zakon, humanitarna prava, moraju se uvek braniti, bez obzira na to gde se krše u svetu“, rekao je Bajden.

Premijer Indije tokom govora nije komentarisao Ukrajinu ili Rusiju, što izaziva frustraciju Vašingtona, koji kaže da nedostaje podrške iz Nju Delhija za američke sankcije i osudu ruskog napada na Ukrajinu, navodi agencija.

Novi australijski premijer Entoni Albanizi rekao je danas da su njegovi ciljevi usklađeni sa prioritetima grupe Kvad, rekavši da lideri SAD, Indije i Japana treba da vode borbu protiv klimatskih promena.

„Prioriteti nove australijske vlade su u skladu sa dnevnim redom Kvada, a to je borba protiv klimatskih promena i izgradnja jačeg i otpornijeg regiona Indo-pacifika“, kazao je Albanizi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.