U trendu

Laburista Entoni Albaneze obećava da će promeniti imidž Australije

 Laburista Entoni Albaneze (Anthony Albanese) koji se sprema da postane australijski premijer posle pobede na parlamentarnim izborima, obećao je danas da će popraviti imidž svoje zemlje, za koju u svetu smatraju da kaska u borbi protiv klimatskih promena.

„Zaista želim da promenim zemlju“, rekao je Albaneze koji treba da preuzme dužnost sutra i ubrzo zatim da otputuje u Tokio.

On će u Tokiju u utorak učestvovati na samitu Kvada (SAD, Japan, Indija, Australija) i tu se odvojeno sastati sa indijskim i kineskim kolegama Narendrom Modijem i Fumijom Kišidom, kao i sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

„To će nam omogućiti da svetu damo k znanju da je promenjena vlada. Takodje će biti nekih promena u politici, posebno kada je reč o klimatskim promenama i našeg angažovanja prema svetu o tim pitanjima“, rekao je on.

Albaneze još čeka da sazna da li će njegova Laburistička partija imati apsolutnu većinu u australijskom Parlamentu, ili će morati da nadje saveznike da vlada.

Prema delimičnim zvaničnim rezultatima laburisti već mogu da računaju na 74 mesta u Predstavničkom domu, i imaju malu prednost u 75. okrugu.

Apsolutna većina (76 mesta) u Predstavničkom domu od 151 poslanika izgleda da im je na domak ruke, pošto je još neizvesan ishod u desetak okruga.

Liberalna koalicija odlazećeg premijera Skota Morisona izgubila je mnoga mesta širom zemlje a Morison je priznao poraz.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.