U trendu

Laburisti za rušenje vlade, protiv Bregzita bez sporazuma

LONDON – Britanska opoziciona Laburistička partija pozvala je pobunjene poslanike iz vladajuće Konzervativne partije da joj pomognu da spreče izlazak Velike Britanije iz Evropske unije bez sporazuma tako što će srušiti vladu premijera Borisa Džonsona i formirati novu, prelaznu na čelu s njenim liderom Džeremijem Korbinom.

Rojters podseća da je Džonson obećao da će 31. oktobra izvesti Britaniju iz EU sa ili bez sporazuma, čemu se protive i mnogi konzervativci.

U pismu liderima opozicionizh partija i nekolicini visokih zvaničnika konzervativaca, Korbin je izrazio protivljenje Bregzitu bez sporazuma i istakao da bi vremenski strogo ograničena vlada odložila Bregzit i organizovala izbore.

On je naveo da će se laburisti u izbornoj kampanji zalagati za održavanje novog referenduma o uslovima Bregzita, uključujući i mogućnost da ostane u EU.

„Ova vlada nema mandat za Bregzit bez sporazuma, a takav mandat nije dao ni referendum iz 2016“, podsetio je Korbin i najavio da će se zalagati za glasanje o nepoverenju vladi prvom prilikom kada to bude moguće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.