U trendu

Lajčak: Odlaganje pregovora sa MKD je tehničko pitanje

SKOPLJE – Slovački ministar spoljnih poslova i aktuelni predsedavač OEBS Miroslav Lajčak je istakao da je odluka o početku pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom odložena, zbog, kako je naveo, tehničkih razloga i da ne postoji razlog za razočarenje.

Lajčak je u intervjuu za MIA rekao da su ministri spoljnih poslova zemalja EU bili veoma pozitivni kada je reč o pregovorima sa Severnom Makedonijom i da je tokom sastanka bilo jednoglasno ustanovljeno da Skoplje zaslužuje početak pristupnih pregovora.

Lajčak je izrazio nadu da će takva odluka EU postati realnost do kraja oktobra.

Prema njegovim rečima, ni jedna država-članica EU nije bila protiv početka pregovora sa Severnom Makedonijom, istakavši da odluka nije doneta zbog unutrašnje procedure u Nemačkoj.

„Ni jedna zemlja-članica nije rekla ‘ne’ za Severnu Makedoniju. Jedino smo imali problem sa Albanijom i to je pitanje o koje moramo da razmišljamo. Postoji rezolucija holandskog parlamenta u kojoj se navodi da su oni protiv poziva o pristupanju sa Albanijom i smatram da vlasti u Albaniji treba da iskoriste predstojeći period za rešavanje zabrinutosti koja postoji kod određenih zemalja-članica Unije“, istakao je Lajčak.

Sa druge strane, makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov je rekao da Severna Makedonija neće biti zadovoljna sve dok se ne usvoji odluka u oktobru.

„Mislim da je naš uspeh važan signal za ceo region, odnosno da su evropska vrata otvorena kao i da postoji evropska vizija za Zapadni Balkan. Ukoliko se to ne dogodi, staviće se tačka na jednu takvu viziju“, naglasio je Dimitrov.

Lajčak boravi u dvodnevnoj oficijalnoj poseti u Severnoj Makedoniji gde će se sastati sa državnim vrhom te zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.