U trendu

Lajčak: Proširenje EU prioritet predsedavanja Slovačke

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak obećao je danas u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnadakom da će proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan biti jedan od prioriteta predstojećeg predsedavanja Slovačke EU.

Lajčak je u Bratislavi rekao da će nastojati da i Bosna i Hercegovina napravi osetan pomak u evrointegraciji u drugoj polovini ove godine kada će Slovačka predsedavati Evropskom unijom.

„Tema proširenja će biti jedan od naših prioriteta i rado bih da na tom putu napravi napredak i Bosna i Hercegovina. Veliko deo razgovora posvetili smo tome šta se očekuje od BiH. Ne treba sumnjati da je Slovačka spremna, pozitivni smo i uradićemo sve što možemo, ali Bosna mora da uradi neke zadatke koje nije dovršila. Imam na umu pre svega to da Sporazum o stabilizaciji (i asocijaciji, sa EU) prilagodi činjenici da članstvo u EU ima Hrvatska“, kazao je Lajačak na konferenciji za novinare sa Crnadakom.

Lajčak je takodje naveo da bi Bosna trebalo da pokaže i vidljiv napredak u reformama, ali je izrazio uverenje da ona sve to može da stigne da uradi.

„Očekujemo da ćemo tokom slovačkog predsedavanja moći da napravimo ogromni pomak u našem procesu evrointegracije, ali želim da naglasim da se to očekivanje ne zasniva na tome da želimo nekakve prečice zato što je zemlja koja predsedava naš prijatelj, već želimo podršku naših uspešnih rezultata“, rekao je Igor Crnadak.

Šef diplomatije BiH je naglasio da ulazak u EU ima podršku 78 odsto stanovnika svih nacionalnosti u Bosni, a da su političari i zvaničnici svesni koje sve zadatke i korake treba da obave za uspeh evrointegracije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.