U trendu

Lajčak: Slovačka za jače istočno krilo NATO, ali bez baza na svojoj teritoriji

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak podržao je danas u Bratislavi zahteve pre svega Poljske i baltičkih zemalja da se pojača istočno krilo NATO na granicama sa Rusijom, ali je upozorio da Slovačka ne traži na svojoj teritoriji baze NATO, jer se ne oseća ugroženo.

„Smatramo da je jačanje istočnog krila NATO veoma važno. Neizbežno je da jasno pokažemo da savez ima sve članove na istom nivou“, kazao je danas Lajčak, nakon susreta sa šefom poljske diplomatije Vitoldom Vaščikovskim.

Lajčak je naglasio da Slovačka ima puno razumevanje za zemlje koje zahtevaju da kod njih budu razmeštene baze NATO i da njihov zahtev podržava.

„Slovačka ne traži da na njenoj teritoriji budu baze. Ne osećamo da smo ugroženi u takvoj meri da tako nešto tražimo. S druge strane, imamo puno razumevanje za naše saveznike koji takve baze traže i podržavamo njihova nastojanja“, rekao je Lajčak.

Vaščikovski je na konferenciji za novinare sa Lajčakom potrebu jačanja istočnog krila NATO pravdao time što istočno krilo zapadnog vojnog saveza ugrožava nerešni sukob u Ukrajini.

„Mislimo da možemo da povećamo bezbednost razmeštanjem snaga NATO i instaliranjem raznih odbrambenih sistema“, kazao je Vaščikovski.

Lajčak danas nije saopštio da li i Slovačka razmišlja da u okviru jačanja prisustva NATO na istočnom krilu u Poljsku i baltičke republike pošalje svoje vojnike, kao što nudi Češka.

Češki ministar odbrane Martin Stropnjicki izjavio je tokom vikenda da bi Češka u Poljsku mogla da pošalje oko 100 vojnika u snage koje NATO želi da razmesti na istočnom krilu.

„Cilj NATO nije da izazove sukob sa Rusijom. To je stvar psihologije. To je poker. Ali ja sam ubedjen da ni Rusija ne želi neki sukob“, rekao je Stropnjicki češkom javnom tv servisu ČT.

Šef Vojnog komiteta NATO, češki general Petr Pavel izjavio je u nedelju da NATO namerava da pojača istočno krilo snagama do jedne brigade od oko 5.000 vojnika razmeštenih u baltičkim republikama, Poljskoj i Rumuniji.

„Taj sastav malih jedinica nije za Rusiju nikakva pretnja. Ima za cilj da demonstrira jedinstvo saveznika. Mi nastojimo da vojno prisustvo bude multinacionalno, ne da bude zasnovano na teškom oružju“, kazao je general Pavel.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.