U trendu

Lajen: Ruske vlasti da osiguraju bezbednost Navaljnom

BRISEL – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, osudila je danas hapšenje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog i pozvala na njegovo hitno puštanje na slobodu.

„Osuđujem pritvor Alekseja Navaljnog od strane ruskih vlasti juče, po njegovom povratku u Rusiju. Ruske vlasti moraju ga odmah pustiti i osigurati njegovu sigurnost”, navodi fon der Lajen u pisanom saopštenju.

Ursula fon der Lajen dodaje da se pritvaranje političkih protivnika ”protivi međunarodnim obavezama Rusije” i naglašva da EU očekuje ”temeljnu i nezavisnu istragu povodom napada na život Alekseja Navaljnog”.

Pored predsednice Evropske komisije, protiv hapšenja Navaljnog oglasili su se i predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, predsednik Evropskog parlamenta, David Sasoli, i šef diplomatije EU, Žospe Borelj.

Iz EU poručuju da će pažljivo pratiti situaciju povodom hapšenja Alekseja Navaljnog koji je pritvoren juče odmah po sletanju na moskovski aerdrom po povratku iz Berlina sa lečenja od trovanja.

Toksikološka analiza koju je lane početkom septrembra sprovela specijalizovana laboratorija nemačkih oružanih snaga, dokazala je da je Navaljni otrovan vojnim hemijskim nervnim agensom grupe „Novičok“, koji je razvio Sovjetski Savez, a kasnije i Rusija.

Moskva je negirala takve tvrdnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar