Laktalis povukao 12 miliona pakovanja mleka za bebe

Francuska kompanija Laktalis (Lactalis) povukla je 12 miliona pakovanja mleka u prahu za bebe u 83 zemalja zbog skandala sa prisustvom salmonele u tom proizvodu, saopštili su danas čelnici kompanije.

Direktor Laktalisa Emanuel Besnier rekao je u prvom obraćanju francuskim medijima od početka skandala da distributeri ne moraju više da sortiraju mleko u prahu kako bi našli zaražene kutije, navodeći da oni sada znaju da sve kutije moraju biti uklonjene sa polica, prenosi televizija Frans 24.

Besnijer, koji je u petak razgovarao sa francuskim ministrm finansija Brunom Le Merom, obećao je kompenzaciju za sve porodice pogodjene skandalom.

Prema njegovim rečima, najveća briga čelnika kompanije su eventualne posledice po zdravlje koje mogu imati bebe mladje od šest meseci.

„To je za nas, to je za mene, najveća briga“, kazao je Besnijer.

Stotine porodica tužilo je Laktalis tvrdeći da su se njihova deca otrovala posle konzumiranja njihovog mleka u prahu.

Francuske vlasti su saopštile da je 35 beba imalo zdravstvene probleme početkom decembra i da se to povezuje s proizvodima kompanije Laktalis u kojima je pronadjena salmonela. Jedan slučaj trovanja zabeležen je u Španiji, a jedan se istražuje u Grčkoj.

Grupa Laktalis prethodno je početkom decembra povukla nekoliko miliona proizvoda namanjenih bebama, a danas je saopšteno da se odluka o povlačenju „iz predostrožnosti“ odnosi na sve proizvode iz fabrike u Kraonu, na zapadu Francuske, koji su proizvedeni od februara.

Laktalis se u saopštenju izvinio kupcima navodeći da su istražitelji utvrdili da je problem nastao posle renoviranja u Kraonu početkom godine.

Dodaje se da je proizvodja u tom mestu obustavljena.

Francuska vlada je početkom decembra objavila listu zemalja na kojoj su, izmedju ostalih, Kina, Pakistan, Bangladeš, Saudijska Arabija, Maroko, Sudan, Peru i Kolumbija, ali ne i SAD koje su veliko tržište kompanije Laktalis.

Preduzeće „Amikus SRB“ saopštilo je 11. decembra da iz predostrožnosti povlači iz prometa sa tržišta Srbije dijetetski proizvod „Celia Expert 2, serije 17COO12838“, francuske kompanije Laktalis.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike