U trendu

Landsbergis pozvao na prekid izdavanja viza RUS na nivou EU

VILNJUS – Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis pozvao je danas na prekid izdavanja viza ruskim građanima na nivou cele Evropske unije.

Zabranu podržavaju zemlje poput Finske i Estonije, ali joj se protive nemački kancelar Olaf Šolc i Evropska komisija.

„U idealnom slučaju, to bi trebalo da bude odluka na evropskom nivou koja bi jednostavno ukinula važenje tih viza, pa bi svi prestali da ih izdaju“, rekao je Landsbergis, prenose litvanski mediji.

Litvanija je prestala da izdaje vize Rusima odmah nakon početka sukoba u Ukrajini, a isto su učinile Estonija i Letonija, dok Finska pooštrava pravila.

Landsbergis dovodi u pitanje efikasnost takvih pojedinačnih mera nekih zemalja, jer ruski državljani mogu da uđu u šengenski prostor na osnovu viza izdatih u drugim zemljama članicama EU.

„Danas državljanin Rusije može da dobije vizu u nemačkom konzulatu u ruskom gradu i da potom putuje kroz Finsku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju i Poljsku, gde god želi da ode na odmor“, rekao je litvanski ministar.

Češka, aktuelna predsedavajuća EU, najavila je da će se o tom pitanju razgovarati na ministarskom sastanku krajem avgusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar