U trendu

Lanset: Visok pritisak i duvan najviše utiču na smrtnost

Broj smrtnih slučajeva na koje su uticali faktori koji su mogli da se izbegnu, poput nelečenog visokog pritiska ili duvana, u svetu i dalje raste i samo u 2013. je dostigao 30 miliona, piše danas britanski Lanset.     

„Treba jasno da kažemo da se loše ophodimo prema zdravlju“, smatra Ali Mokdad, jedan od autora studije koja je pokazala da je broj smrtnih slučajeva koji je mogao da se spreči porastao za 23 odsto između 1990. i 2013. godine.   

Istraživači su do ovog podatka došli imajući u vidu rast broj stanovnika u svetu i starenje populacije. 

U studiji kojom je obuhvaćeno 188 zemalja, autori su uzeli u obzir 79 faktora rizika, a koji su se odnosili na navike ljudi, ekološko i profesionalno okruženje.
   
Od hipertenzije koja je ukoliko se ne leči, faktor koji najviše doprinosi smrtnosti, a koji bi mogao da se kontroliše, 2013. godine je umro 10 miliona ljudi. Isti broj umrlih od nelečenog krvnog pritiska bio je i 1990. godine.  

Na drugom mestu faktora smrtnosti je i dalje duvan, zajedno sa povišenim šećerom u krvi i gojaznosti. 

Stručnjaci su utvrdili da je kombinacija 14 faktora iz ishrane uticala na 21 odsto ukupnog broja umrlih u 2013. godini. 

Ti faktori su izazivači niz kardiovaskularnih bolesti, a među njima su prekomerno konzumiranje soli, zašećerenih napitaka i mesa, kao i ishrana siromašna voećem i povrćem.

Kod dece mlađe od pet godina neuhranjenost i dalje najviše utiče na smrtnost. Tako je u 2o13, u Africi najviše, bilo 1,3 miliona umrlih u toj kategoriji.   

Na Bliskom istoku i u Latinskoj Americi na smrtnost je najviše je uticala gojaznost, dok je na jugu i jugoistoku Azije zagađenje vazduha jedan do faktora sa najviše rizika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.