U trendu

Lavrov i Tilerson razgovarali u Manili

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da je sa američkim kolegom Reksom Tilersonom razgovarao o uspostavljanju saradnje u oblasti sajber-bezbednosti, kao i u problemu Severne Koreje i drugim pitanjima.

Moskva smatra da bi „kontakti američkog Stejt departmenta i ruskog Ministarstva spoljnih poslova kada je u pitanju sajber-bezbednost bili korisni“, rekao je Lavrov posle sastanka s Tilersonom u Manili, na marginama godišnjeg foruma Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN), preneo je Sputnjik.

To je prvi sastanak šefova diplomatija dve zemlje od kada su SAD uvele nove sankcije Rusiji.

„Razmatrali smo našu saradnju u drugim oblastima. Podsetili smo na dogovore postignute na sastanku predsednika Rusije i SAD u Hamburgu, uključujući o potrebi uspostavljanja saradnje u sajber-bezbednosti, borbi protiv sajber-kriminala, kao i o našim kontaktima u različitim medjunarodnim pitanjima“, rekao je ruski ministar.

Lavrov je dodao da je Severna Koreja i pitanje njenog nuklearnog programa takodje bila jedna od ključnih tema.

Dvojica ministara su na početku sastanka, kojem su na kratko prisustvovali novinari, uz osmehe razmenili nekoliko reči, ali su ignorisali pitanje o uticaju novih sankcija na njihov razgovor.

Tilerson ni po završetku sastanka nije komentarisao razgovor s ruskim kolegom.

Prvi sastanak predsednika Vladimira Putina i Donalda Trampa bio je u julu u Nemačkoj, na marginama samita Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.