U trendu

Lavrov: Ispunićemo obaveze u vezi sa izvozom hrane

MOSKVA – Rusija je spremna da ispunjava svoje obaveze u vezi sa snabdevanjem hranom i đubrivom, potvrdio je danas ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

„Potvrđena je spremnost Rusije da nastavi da ispunjava svoje obaveze u vezi sa izvozom hrane i đubriva uprkos činjenici da je sprovođenje tih obaveza značajno otežano nelegalnim jednostranim sankcijama zapadnih država i narušavanjem globalnih proizvodnih lanaca zbog pandemije virusa korona“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

U saopštenju se naglašava da je Lavrov primetio da postoji raspoloženje za angažovanje u koordinaciji sa UN na smanjenju pretnje od izbijanja prehrambene krize.

„Ministar Lavrov je detaljno predstavio ruske procene trenutnog stanja u Ukrajini, Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i Luganjskoj Narodnoj Republici (LNR) u kontekstu problema sa isporukama poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta. Naglašeno je da je izvoz ukrajinskog žita otežan zbog miniranja Crnog mora od strane režima u Kijevu“, navodi se u saopštenju.

Nalgašava se da su Lavrov i Gutereš istakli važnost efektivne implementacije centralne koordinacione uloge UN u interesu razvoja pravog odgovora na izazove i pretnje našeg vremena, preneo je portal Sputnjik.

U saopštenju se potvrđuje da će Rusija ostati čvrsto posvećena ravnopravnoj multilateralnoj saradnji, ciljevima i principima Povelje UN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar