U trendu

Lavrov i Keri u Rimu o rešenju za Siriju

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki drÅŸavni sekretar DÅŸon Keri razgovarali su o reÅ¡enju za sirijsku krizu na marginama međunarodne konferencije o mediteranskim problemima koja je odrÅŸana u Rimu, saopÅ¡tilo je večeras rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Lavrov je joÅ¡ jednom istakao da je ključni uslov odlučna borba protiv terorističkih grupa i potvrđeno poÅ¡tovanje načela političkog reÅ¡enja koja su utvrđena Rezolucijom 2254 Saveta bezbednosti UN, kroz inkluzivan međusirijski pregovarački proces“, navodi se u saopÅ¡tenju, prenosi Tas s.

Keri i Lavrov su razgovarali i o drugim vaÅŸnim međunarodnim pitanjima, kao Å¡to je situacija u Iraku, Libiji i Jemenu, dodaje se u saopÅ¡tenju.

„Osvrnuli su se i na pitanja bilateralnih odnosa koja su ozbiljno trpela kao rezultat konfrontacionih akcija administracije (odlazećeg predsednika SAD) Baraka Obame“, istaklo je rusko ministarstvo.

Å er ruske diplomatije se, takođe, sastao s kardinalom Pjetrom Parolinom, drÅŸavnim sekretarom Svete Stolice, i Polom Ričardom Galagerom, sekretarom za odnose s drÅŸavama u drÅŸavnom sekretarijatu Vatikana, dodaje se u saopÅ¡tenju.

„Tokom sastanka, strane su izrazile uzajamno zadovoljstvo stanjem rusko-vatikanskih odnosa i razgovarale o nekoliko relevantnih bilteralnih pitanja, uključujući saradnju u kulturno-humanitarnoj sferi“, navodi rusko ministarstvo.

Takođe se kaÅŸe da su strane posebnu paÅŸnju posvetile pitanjima reÅ¡avanja kriznih situacija u svetu, kao i saradnji u okviru multilateralnih formata, posebno u UN i OEBS-u, na zaÅ¡titi hrišćanskog stanovniÅ¡tva u zonama sukoba i odbrani humanističkih vrednosti, navodi ruska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.