U trendu

Lavrov: Kina pretnja po Rusiju? Mit onih koje brine naš razvoj

MOSKVA – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je kao mit to da Kina predstavlja pretnju po Rusiju, prenosi TAS S.

Navodi se da je Lavrov u intervjuu ruskom listu „Argumenti i fakti“ poručio da „Kina ne predstavlja nikakvu pretnju po Rusiju“.

„Konačno rešenje pitanja rusko-kineske granice odavno je postignuto. Nepostojanje teritorijalnih zahteva zabeleženo je u bilateralnom Sporazumu o dobrosusedskim odnosima i prijateljskoj saradnji iz 2001. godine. Imajući to u vidu, za pokušaje isticanja mita o kineskoj pretnji vidi se da potiču od onih koji su zabrinuti zbog konstruktivnog razvoja rusko-kineskih odnosa“, rekao je Lavrov.

Navodi se da je, komentarišući glasine da oko 12 miliona Kineza živi na ruskom Dalekom istoku i u regionima Sibira, Lavrov je naveo da sumnja u preciznost tih podataka i dodao da je zabrinutost u vezi sa tim pitanjem očigledno preuveličana.

„Smer koji Rusija i Kina slede ka jačanju dobrosusedskih odnosa višeznačan je i dugoročan i ne pogađaju ga kratkoročne fluktuacije. Rusko-kineska saradnja nije usmerena protiv bilo koga. Njen glavni cilj jeste da pomaže društvenom i privrednom razvoju i prosperitetu naših nacija i naroda“, kazao je Lavrov.

(Tanjug)

Napišite komentar