U trendu

Lavrov: Međunarodna zajednica da pomogne Kabulu

MOSKVA – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov apelovao je danas na međunarodnu pomoć Kabulu, nakon otvaranja međunarodne konferencije o Avganistanu u „moskovskom formatu“ na kojoj su se talibani pojavili prvi put otkako su u avgustu preuzeli vlast.

Pakistan, Kina, Iran, Indija i bivše sovjetske države Centralne Azije pridružile su se talibanskim zvaničnicima na sastanku u Moskvi, ali se predstavnici SAD nisu pojavili, zbog, kako su naveli, tehničkih razloga, prenosi agencija Rojters.

„Uvereni smo da je vreme da se mobilišu resursi međunarodne zajednice kako bi Kabulu pružili efikasnu finansijsku humanitarnu podršku, uključujući sprečavanje humanitarne krize i smanjenje migracionih tokova“, izjavio je Lavrov novinarima pre sastanka.

Kako prenosi Rojters, Moskva je uglavnom zabrinuta zbog rizika od nestabilnosti u centralnoj Aziji, te mogućih migrantskih tokova i islamističke militantne aktivnosti.

„Pozivamo talibanski pokret – o čemu smo razgovarali sa njihovom uvaženom delegacijom – da spreči upotrebu teritorije Avganistana protiv trećih zemalja“, rekao je Lavrov.

Lavrov je istakao da je zadatak postizanje održivog mira u Avganistanu i dodao da garanciju njegovog uspešnog ispunjenja vidi pre svega u formiranju istinski inkluzivne vlade, koja bi trebalo da u potpunosti odražava interese svih, ne samo etničkih, već i političkih snaga zemlje.

Napomenuo je da je „podrška narodnih masa povezana sa kompetentnom socijalnom politikom, kao i poštovanjem osnovnih prava i sloboda gradana“, prenosi Interfaks.

Lavrov smatra da nova ravnoteža snaga uspostavljena u Avganistanu s jedne strane „nema alternativu u doglednoj budućnosti“, a da s druge strane, nedostatak zvaničnog međunarodnog priznanja, društveno-ekonomski, humanitarni i finansijski izazovi ukazuju na to da se stanje u zemlji ne može nazvati stabilnim.

Upozorio je da terorističke grupe pokušavaju da to iskoriste, kao i da ostaje i problem proizvodnje droge.

„Postoji stvarna pretnja prelivanjem terorističkih i narko -aktivnosti, uključujući one koje se maskiraju u migracijske tokove, na teritoriju susednih zemalja“, rekao je Lavrov.

On je naglasio da Rusija poziva talibanski pokret da „strogo sledi liniju sprečavanja bilo koga da koristi teritoriju Avganistana protiv interesa trećih zemalja“, o čemu je takođe bilo reči tokom sastanka.

Lavrov je takođe izrazio nadu u postizanje konkretnih sporazuma nakon međunarodnog sastanka u Moskvi i izrzio žaljenje što delegacija SAD ne prisustvuej skupu.

„Nadam se da će SAD ostati spremne da aktivno rade na pitanju Avganistana i da će se novi specijalni predstavnik se pridružiti daljim koracima, uključujućii praćenje rezultata sastanka moskovskog formata u kontekstu primene sporazuma za koje se nadam se da će danas biti postignuti“, poručio je Lavrov.

U Moskvi se danas održava treća sesija konsultacija u takozvanom „Moskovskom formatu“ o situaciji u Avganistanu kojima učestvuju predstavnici Avganistana i 10 susednih država.

Delegaciju talibana predvodi zamenik premijera privremene avganistanske vlade Mula Abdul Salam Hanafi i u njoj se nalazi nekoliko zvaničnika, uključujući ministra spoljnih poslova Ahmadulaha Mutakija.

Talibani učestvuju u razgovorma prvi put od zauzimanja vlasti u Avganistanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar