U trendu

Lavrov: Nadam se da će NATO biti dovoljno mudar da spreči rat

MOSKVA – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da se nada da će NATO biti dovoljno mudar da spreči rat širokih razmera, ali je upozorio da je opasnost od nenamernih incidenata porasla u nedostatku normalnog dijaloga sa Rusijom.

On je to rekao u intervjuu za RT Frans, „Pari mač“ i „Figaro“, u odgovoru na pitanje da li vežbe NATO u Evropi predstavljaju pretnju trećim svetskim ratom.

„Verujem da će svi biti dovoljno mudri da to spreče. Međutim, svakako smo veoma zabrinuti zbog potpunog odsustva bilo kakvog profesionalnog dijaloga između ruske vojske i NATO“, istakao je šef ruske diplomatije, prenosi Tas s.

Lavrov je podsetio da su se članovi Saveta NATO i Rusije tri puta sastali u protekle dve godine bez ikakvih rezultata.

Prema rečima ruskog ministra, predstavnici NATO su bili spremni samo za razgovore o Ukrajini.

„Pokušavam da ostanem u granicama pristojnosti“, naglasio je, dodavši da se „čine pokušaji da se Savet NATO i Rusije koristi kao još jedno sredstvo da se Rusi okrive za sve smrtne grehe“.

„To je, takođe, još jedan način da se zadovolje hirovi naših ukrajinskih suseda koji sanjaju o beskonačnim sankcijama i ne žele ništa više nego da Rusija uvek bude predmet oštrih kritika“, istakao je
šef ruske diplomatije.

On je naveo i da su skoro svi oblici saradnje Rusije i NATO zamrznuti, te da samo telefonski kontakti između načelnika Generalštaba ruskih oružanih snaga Valerija Geraisomova i komandanta savezničkih snaga NATO u Evropi Kurtisa Skaparotija nisu dovoljni da se eliminišu rastući rizici od nenamernih incidenata.

Kaže i da odbijanje NATO da nastavi dijalog sa Moskvom vuče korene iz uticaja Vašingtona, koji je zabranio kontakte Pentagona s Rusijom u okviru svojih zakona o sankcijama.

„Jasno je da niko u NATO ne čini ništa bez SAD… Verujem da je apsurdno ostati talac hirova američkih poslanika“, zaključio je Lavrov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar