U trendu

Lavrov: Nadamo se da Zapad neće podstrekivati sukob u Donbasu

MOSKVA – Rusija se nada da Zapad predvođen SAD neće podstrekivati ukrajinske političare da počnu sukob u Donbasu, izjavio je juče ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Kao što sledi iz informacija koje su u ovom trenutku dostupne, uključujući masovne izveštaje medija, vojni zvaničnici su u velikoj meri svesni štetnosti bilo koje akcije koja bi mogla da izazove vrući sukob. Nadam se da ih neće podstaći političari koji su možda podstaknuti Zapadom predvođenim SAD“, rekao je Lavrov za ruski Kanal jedan.
Lavrov je naglasio da postoje brojne spekulacije o dokumentima u vezi sa Donbasom koje je ukrajinski parlament upravo odobrio, a potpisao predsednik Vladimir Zelenski, prenosi Tas s.
„U kojoj meri oni odražavaju stvarnu politiku? I u kojoj meri ovo teži cilju rešavanja sopstvenih problema Zelenskog kod kuće, jer njegov rejting neprestano pada? Ne znam da li je ovo blef ili konkretan plan“, rekao je Lavrov .
„Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je nedavno – a ova njegova izjava je aktuelna i danas – da će oni koji mogu, pokušati da započnu još jedan rat u Donbasu i upropastiti Ukrajinu“, upozorio je Lavrov.
Ukrajinski parlament sastao se u utorak na hitnom zasedanju kako bi glasao za saopštenje kojim se Rusija okrivljuje za eskalaciju u Donbasu.

Rezolucija poziva međunarodne organizacije i pravosudne institucije da preduzmu mere za istragu onoga što Kijev opisuje kao ozbiljna kršenja međunarodnog prava „tokom oružane agresije Rusije na Ukrajinu“.
Tenzije u Donbasu porasle su 26. marta kada su u blizini sela Šumi ubijena četiri ukrajinska vojnika.

Kijev je za njihovu smrt okrivio snage Donjecke Narodne Republike. Donjeck je negirao odgovornost za bilo kakva bombardovanja. Kasnije je Donjecka republika rekla da je ukrajinske vojnike ubila nagazna mina tokom pregleda minskih polja.
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov ranije je rekao da je Kremlj zabrinut da bi ukrajinska strana mogla preduzeti provokativne akcije na jugoistoku Ukrajine, stvarajući tako rizik od građanskog rata.
U sredu je predstavnik ruskog predsednika u Kontakt grupi za rešavanje sukoba na istoku Ukrajine Boris Grizlov opisao stav Kijeva po pitanju bezbednosti u zoni sukoba u Donbasu kao neodgovoran i ciničan, navodi Tas s.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.