U trendu

Lavrov: Napad je provokacija – Keri: Ne pristajemo na ucene Moskve

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je Moskva dala sve podatke o incidentu u kom je bombardovan humanitarni konvoj u Siriji, prenose mediji u inostranstvu.

On je na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvao na punu istragu o događaju i istakao da je to bila “neprihvatljiva provokacija”.

Prema njegovim rečima, militanti su nastavili sa napredovanjem u momentima kada je pogođen konvoj i istakao da takva koincidencija traži ozbiljnu analizu i istragu.

Lavrov je dodao da je u mirovnom sporazumu o Siriji koji je postigao sa američkim kolegom Džonom Kerijem navedeno da je neophodno formirati demiliratizovanu zonu oko puta Kastelo u blizini Alepa.

Naveo je i da su snage sirijske vlasti počele da se povlače posle uspostavljanja primirja, ali i da to nisu učinili militanti.

Ministar spoljnih poslova Rusije je istakao da je Moskva obavestila Vašington o oko 300 primera kršenja primirja od pobunjeničkih grupa, uključujući i paravojnu formaciju Ahrar al Šam.

Posle njegovog izlaganja obratio se i Keri, koji je naveo da je predsednik Sirije Bašar el Asad kriv za kršenje primirja, kao i da, prema njegovom mišljenju, Asad ne veruje u mir.

Keri je istakao i da snage sirijske vojske moraju da dobiju zabranu nadletanja teritorija koje pod kontrolom drže pobunjenici, kako bi bila dopremljena humanitarna pomoć.

Dodao je i da plan koji su usvojili on i Lavrov nije ni blizu savršenog, ali da sada nema alternativa i založio se za nastavak razgovora.

Osvrnuo se i na zahteve Moskve, objavljene dan ranije, rečima da ne treba pristati na ucene i da svi razgovori moraju odmah da budu nastavljeni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.