U trendu

Lavrov: Razgovaraću sa Čavušogluom u Beogradu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je večeras da će, na insisiranje Turske, na marginama Ministarske konferencije OEBS-a u Beogradu razgovarati sa truskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom o rušenju ruskog aviona Suhoj 24.

„Želimo da razjasnimo turski stav, jer insistiraju na tom sastanku i hoćemo da čujemo šta Turci žele da kažu, pored onoga što su već rekli javno. Biće tužno ako ništa novo ne kažu“, rekao je Lavrov na koferenciji za novinare na aerodromu „Nikola Tesla“.

Lavrov je kazao da bi Čavušogluu voleo da postavi pitanja u vezi sa „izvrtanjem činjenica“ iz razgovora koji su vodili 25. novembra, a odnose se na to da je Rusija odbila ponudu Turske o formiranju tursko-ruske koalicije u borbi protiv Islamske države.

„To nije laž na kvadrat, već na kub“, istakao je Lavrov. 

Lavrov je demantovao i tvrdnju da je Rusija odbila uspostavljanje telefonske vruće linije i naveo da je ta vruća linija postojala od početka intervencije i da je Turska ni jednom nije iskoristila.

Ruski avion Suhoj-24 oboren je 24. novembra u blizini turske granice, posle čega je Rusija uvela ekonomske sankcije Turskoj. Turska tvrdi da je ruski avion povredio turski vazdušni prostor, dok Rusija navodi da je leteo iznad Sirije.

„Ako je akcija obaranja ruskog aviona bila usmerena da bi se potkopali napori na formiranju jedinstvenog antiterorističkog fronta, kao i politički proces u Siriji, uveravam vas da to nije uspelo i da neće“, rekao je Lavrov i poručio da „Rusija neće odustati sa tog puta“.

Prema rečima Lavrova, u cilju borbe protiv terorizma i presecanja nelegalnih tokova nafte koji služe za finansiranje Islamske države, Rusija predlaže da se zatvore tursko-sirijska i tursko-iračka granica.

„Za presecanje granice mogle bi da se iskoriste kurdske dobrovoljne jedinice koje su saveznice koalicije koju predvode SAD“, rekao je Lavrov i podsetio da Moskva u Savetu bezbednosti UN odavno upozorava da Islamska država trguje naftom.

Lavrov je dodao da je i predsednik Vladimir Putin u Antaliji na samitu G20 predstavio fotografije iz svemira na kojima su cisterne koje prenose naftu od teritorije pod kontrolom ID do Turske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.