U trendu

Lavrov razgovarao sa bugarskim ambasdorom o UN

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je danas sa bugarskim ambasadorom Bojkom Kocevim o „aspektima rada UN“, saopštio je ruski MIP, bez detalja, dok TAS S podseća na špekulacije bugarske štampe o umešanosti Moskve u igre oko zamene bugarskog kandidata za genseka UN.

TAS S navodi izjavu portparolke MIP Marija Zaharove da je Moskva upoznata sa pisanjem bugarske štampe o tome da je Rusija “navodno uvučena u igre oko zamene kandidata” za generalnog sekretara UN i da rukovodstvo Bugarske namerava da “promeni svoju odluku i pod uticajem stranih igrača imenuje drugog kandidata”.

Zaharova je takve informacije nazvala “pokušajem da se Rusija uvuče u zakulisne igre”.

Kako je dodala, nemačka kancelarka je na marginama samita G20 u Hangdžou pokušala da razgovara sa ruskim liderima o mogućoj podršci ruske strane jednom bugarskom kandidatu – ali ne ovom koji je zvanično nominovan, a Moskva je „jasno“ ukazala Merkelovoj da je „bilo koji direktni ili indirektni pokušaj da utiče na Bugarsku neprihvatljiv.“

Berlin je danas odgovorio, optuživši Moskvu za lažne tvrdnje da je kancelarka Merkel pokušala da izvrši pritisak na Bugarsku da izabere novog kandidata za generalnog sekretara UN.

Mediji su preneli da Bugarska razmišlja da istakne potpredsednicu Evropske komisije Kristalinu Georgijevu kao novog kandidata za generalnog sekeratra UN umesto direktorke Uneska Irine Bokove koja se nije dobro kotirala u trci.

Tu vest je indirektno potvrdila bugarska ministarka unutrašnjih poslova Rumijana Bašvarova koja je, kako prenosi bugarska agencija BTA, rekla da Bokova „nije bila ubedljva“ u trci i da verovatno neće pobediti.

Bokova je pre početka glasanja važila za jakog kandidata budući da dolazi iz istočne Evrope na koju je prema nepisanom pravilu o rotaciji ovoga puta red da da generalnog sekretara i u trenutku kada mnogi smatraju da bi na čelu svetske organizacije po prvi put u istoriji trebalo da se nađe žena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.