U trendu

Lavrov: Sirijska avijacija nije mogla da pogodi konvoj

Sirijske vazdušne snage nisu mogle da pogode konvoj, koji je dopremao humanitarnu pomoć UN u Alepo, jer se napad dogodio tokom noći, kada sirijski avioni ne lete, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Naša vojska je već saopštila da naša avijacija nije tamo delovala. Sirijska avijacija nije mogla da deluje jer se napad dogodio u časovima, kada je mrak“, rekao je Lavrov, koji prisustvuje sednici Generalne skupštine UN u Njujorku.

Kako je objasnio za televiziju Rusija 24, sirijske vazdušne snage ne lete u to vreme, prenosi TAS S.

„Nemaju takve mogućnosti, a napad se dogodio u trenutku kada je istovarivana humanitarnu pomoć iz kamiona u istočnom Alepu“, rekao je Lavrov.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je ranije snimak bespilotne letelice na kojem se vidi napad na konvoj koji je dopremao humanitarnu pomoć UN u Alepo.

Na snimku se vidi da je konvoj UN pratilo terensko vozilo terorista sa minobacačem velikog kalibra, rekao je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

On je dodao da „nije jasno ko je koga pratio: da li je kamion sa minobacačem pratio konvoj volontera “belih šlemova“ ili je bilo obrnuto“.

„A što je najvažnije, gde je nestao minobacač kada se približio odredištu konvoja i koje su bile mete njegovog granatiranja kada se konvoj zaustavio i istovarao pomoć?“, upitao je Konašenkov.

Američka administracija je okrivila Moksvu za napad na konvoj, ali je rusko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo te optužbe navodeći da iza napada ne stoje ni Rusija ni Sirija.

U napadu kod Alepa, na kamione koji su prevozili humanitarnu pomoć, poginulo je oko 20 civila, među kojima i jedan član osoblja Crvenog krsta, saopštila je ranije ta organizacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.