U trendu

Lavrov u Kairu, u centru razgovora borba protiv terorizma

Egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi primio je danas u Kairu ruske ministre spoljnih poslova i odbrane na razgovore koji su se odnosili na borbu protiv terorizma, kao i na bilateralnu saradnju, saopšteno je iz kabineta egipatskog predsednika.

Poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i ministra odbrane Sergeja Šojgua, planirana odavno, deo je redovnih konsultacija izmedju dve savezničke zemlje.

Sisi i ruski ministri složili su se o značaju ujedinjenja medjunarodnih napora u borbi protiv terorizma i nastavku saradnje u toj oblasti izmedju dve zemlje, navodi se u saopštenju.

Oni su takodje razgovarali o situaciji u Siriji i u Libiji, dve zemlje razorene unutrašnjim sukobima gde je grupa Islamska država posebno aktivna.

Egipat, koji se suočio s talasom ekstremističkih napada od svrgavanja islamističkog predsednika Mohameda Morsija 2013. godine, ozvršio je napade na džihadističke kampove u susednoj Libiji, nekoliko sati posle novog napada na Kopte u Egiptu, za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

El Sisi je tokom razgovora naglasio želju Kaira da konsoliduje partnerstvo s Rusijom u oblasti ekonomije, trgovine i industrije, navodi se u saopštenju.

Moskva je prekinula sve letove za Egipat od bombaškog napada na ruski avion u kome je poginulo 224 ljudi u oktobru 2015. godine na poletanju iz letovaišta Šarm el Šeika na Sinajskom poluostrvu.

Lavrov se takodje sastao s generalnim sekretarom Arapske lige Ahmedom Abdulom Geitom. Njih dvojica su naglasili potrebu da se ozbiljno radi na nalaženju političkih rešenja za krize i oružane sukobe u arapskom svetu, navodi se u saopštenju te organizacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.