U trendu

Lavrov: Utisak je da SAD spremaju propast i Novog START-a

MILANO – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Rusija veruje da je krajnji cilj SAD da unište sporazum o nuklearnom naoružanju Novi START tako što pokušavaju da izađu iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) potpisanim u eri Hladnog rata.

Rojters navodi da je viši američki zvaničnik juče poručio da Rusija mora da ukloni rakete 9M729 i njihove lansere ili promeni domet tog naoružanja kako bi bio u skladu s INF sporazumom i time se izbeglo istupanje SAD iz tog pakta.

„Utisak je da se jednostavno priprema teren da ovaj dokument (Novi START) takođe propadne kao rezultat ovoga“, rekao je Lavrov na konferenciji za medije u Milanu.

Sporazum Novi START potpisali su 2010. u Pragu tadašnji predsednici SAD i Rusije Barak Obama i Dmitrij Medvedev, stupio je na snagu 2011. a ističe 2021. godine.

Kremlj je ranije danas odbacio poziv SAD da Rusija ukloni postavljene krstareće rakete 9M729, koje mogu da nose nuklearne bojeve glave, navodeći da je taj sistem u skladu sa Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) potpisanim 1987. godine između Moskve i Vašingtona.

„Rusija nije prekršila, ne krši i ostaje posvećena sopstvenim obavezama prema INF sporazumu“, kazao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.