U trendu

Lavrov:U Makedoniji opasno, Podgorica žrtvovala odnose sa Rusijom

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je zapadne zemlje na opasnost zaoštravanja situacije u Makedoniji i izrazio žaljenje zbog Crne Gore koja je, kako kaže, popustila pred ulatimatumom – ili Rusija ili NATO.

„U Makedoniji je trenutno izuzetno složena situacija, možemo je čak nazvati i svojevrsnom krizom, koja je umnogome veštacki izazvana i koja vodi ka društvenoj podeli“, rekao je Lavrov i izrazio nadu da „zapad razume opasnost te situacije“, prenosi Sputnjik.

Govoreći o Crnoj Gori, Lavrov je rekao da žali što je ta zemlja rešila da uđe u NATO.

„Crna Gora je popustila pred ultimatumom — ili Rusija ili NATO. Ona se odlučila da zanemari ekonomski aspekt i da žrtvuje odnose sa Rusijom. Neka je ta odluka na savesti crnogorskih lidera, kao i na rukovodiocima NATO-a. Međutim, apsolutno je neshvatljivo kako će članstvo Crne Gore doprineti povećanju bezbednosti NATO-a“, dodao je on.

Lavrov se osvrnuo i na problematiku celokupnog balkanskog regiona, pogotovu kada je reć o navodnim provokativnim dejstvima Rusije, rekavši da „sve normalne veze balkanskih zemalja sa Rusijom istog časa postaju briga pojedinih zvaničnika koji to komentarišu kao mešanje Rusije u unutrašnja pitanja Balkana“.

„Mi se ne plašimo takvih izjava, naši stavovi se poklapaju sa stavovima mnogih zemalja Balkana“, kazao je Lavrov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.