U trendu

Le Pen: EU da se radikalno promeni ili će umreti

EU se mora radikalno i duboko promeniti i napustiti svoj autoritarni karakter ili će umreti, izjavila je danas predsednička kandidatkinja francuske ultradesničarske stranke Nacionalni front Marin Le Pen.

Le Penova je takođe podržala izlazak Francuske iz Evropske unije, takozvani „Fregzit“ ukoliko EU ne izvrši prenos moći u Pariz.

„Ili će EU francuskom narodu vratiti teritorijalni suverenitet, granice, kontrolu nad ekonomijom i valutom ili ću predložiti da napustimo EU“, dodala je Le Penova u intervjuu za BBC koji će biti objavljen u toku dana,

Po njenom mišljenju Evropa nije podeljena na levicu i desnicu već na „populiste i globaliste“. „Ja sam na strani patriotizma, a mnogi evropski lideri su bili na strani globalizacije,“ rekla je ona u intervjuu, kako prenosi list Poliko u izdanju za EU.

Upitana da li bi napuštanje evrozone, što ona želi, žnacilo da je došao kraj evra, Le Penova je odgovorila: „Možda, pa šta? Evro nije valuta, već političko oružje. Evro je nož kojim EU sili ljude da idu tamo gde ne žele“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.