U trendu

Le Pen: Populisti da se ujedine na izborima za EP

PARIZ – Lider krajnje desnice u Francuskoj Marin le Pen pozvala je danas evropske populističke partije da se ujedine protiv liberalnog establišmenta na izborima za Evropski parlament naredne godine.

Obraćajući se pristalicama svoje partije Nacionalno okupljanje u francuskom gradu Frežisu, Lepen je kritikovala francuskog predsednika Emanuela Makrona, Brisel i imigracionu politiku.

Podstaknuta prošlonedeljnim anketama, koje pokazuju da je podrška glasača koju Nacionalni okupljanje ima skoro pa „rame uz rame“ sa Makronovom „Republikom u pokretu“, Le Pen je rekla da EU „ozbiljno šteti“ Evropi i da bi izbori za EP mogli sve da promene, prenosi Blumberg.

Obraćajući se predstavnicima desničarske Slobodarske partije Austrije, koju predvodi Hajnc Kristijan Štrahe, i italijanske Lige, na čijem je čelu Mateo Salvini, Le Pen je rekla „mi smo partije koje će se žestoko boriti da obrane naše nacije i našu civilizaciju“.

Ona je naglasila da će njena stranka voditi kampanju za izbore za EP u maju u saradnji sa saveznicima iz Evrope nacija i slobode, političke grupe u EP, čiji je član i Nacionalni front.

Francuski predsednik Emanuel Makron ranije je rekao da izbore vidi kao otvorenu bitku između antiimigrantski nastrojenih populista, poput Nacionalnog fronta, i proevropskih progresivaca, poput sebe.

„U Francuskoj, naš cilj je da porazimo Makrona. U Evropi, on je da izgradimo sa našim saveznicima, drugim (nacionalističkim) grupama, većinu koja će napraviti pauzu od propadajuće Evropske unije i napredovati ka saradnji nacija, koje poštuju različitost i identitet jedna druge“, rekla je Lepen.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike