najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Lekari: Znaci poboljšanja Peresovog stanja

Zdravstveno stanje bivšeg presednika Izraela Šimona Peresa, koji je je u utorak pretrpeo težak moždani udar, danas se malo popravilo, rekli su lekari.

Direktor bolnice u Tel Hašomeru kraj Tel Aviva Jicak Krajs rekao je da je Peresovo stanje i dalje ozbiljno, 24 sata pošto je doveden na lečenje, ali da je bilo „odredjenog poboljšanja“ u njegovim neurološkim funkcijama, prenela je agencija AP.

On je rekao takodje da se Peresu, koji je u medicinski izazvanoj komi, vraća svest s vremena na vreme.

Lekari takodje pokušavaju da smanje neke od sedativa, kako bi procenili njegovo stanje, što je dobar znak, kako je rekao taj doktor.

Ranije danas su izraelski mediji javili da su lekari pregledali Peresa i on je nakratko izveden iz kome.

„Probudio se, otvorio oči i razumeo šta smo mu rekli. Sledio je naše instrukcije, čak i bolje nego na prethodnom testu“, rekao je doktor Zev Feldman, član neurohirurškog tima koji leči Peresa.

Nakon testova Peres je vraćen u komu kako bi se odmorio.

Peres, koji je 2. avgusta napunio 93 godine, bio je sedam godina predsednik Izraela, do 2014. Tokom sedam decenija duge političke karijere on je bio skoro na svakom visokom položaju u zemlji, izmedju ostalog, tri puta bio je premijer, a bio je i šef diplomatije i ministar finansija.

Godine 1994. dobio je Nobelovu nagradu za mir za rad na postizanju privremenog mirovnog sporazuma s Palestincima, koju je podelio sa tadašnjim izraelskim premijerom Jicakom Rabinom i palestinskim liderom Jaserom Arfatom.

Posle predsedničkog mandata radio u Peresovom centru za mir, zalažući se za koegzistenciju Jevreja i Arapa.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike