U trendu

Liban: Izraelski granični zid je agresija

Visoki savet za odbranu Libana naložio je danas vojsci da se suprotstavi svakoj „agresiji“ Izraela na kopnenim i pomorskim granicama.

U saopštenju Saveta se ne pominju detalji odluke donete u vreme rastuće napetosti izmedju dve susedne zemlje koje su formalno i dalje u ratu, navodi Asošiejted pres.

Najnoviji spor odnosi je oko sporazuma o istraživanju polja nafte i gasa na pomorskoj granici Libana i Izraela koji osporava libansko pravo na jedno od tih područja.

Liban protestuje zbog spornog zida koji Izrael planira da podigne duž južne libanske granice, i tvrdi da će pogranični zid ući na libansku teritoriju. Savet Libana za odbranu je ocenio da je to napad na libanski suverenitet.

„Mi vojnim snagama dajemo političku podršku da deluju protiv svake agresije na granici – na kopnu i na moru“, saopštio je Savet kojim predsedava predsednik Libana Mišel Aun.

U Savetu su i premijer Saad Hariri i ministri odbrane, spoljnih i unutrašnjih poslova, finansija i ekonomije.

Izraelski ministar za energiju Juval Stajnic naglasio je danas da će Izrael težiti diplomatskom rešenju spora s Libanom o granicama, upozorivši da će se „na svaku agresiju odgovoriti silom“.

„Mislim da su i Izrael i Liban zainteresovani za diplomatsko rešenje. Oni ne bi trebalo da prete i nikako da se infiltriraju u naše ekonomske vode“, rekao je Stajnic, upozorivši: „Ako ne daj bože budemo napadnuti, odgovor će biti mnogo oštriji, brži i nedvosmisleniji nego u prošlosti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar