U trendu

Liberman najavio brzo rušenje kuće palestinskog ubice troje Izraelaca

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman najavio je danas brzo rušenje kuće palestinskog napadača koji je kasno sinoć nožem ubio troje Izrealaca, ubacivši se u njihov dom u jevrejskom naselju Halamiš na Zapadnoj obali.

Liberman se nepun dan nakon tog napada i sukoba Palestinaca s izraelskim snagama bezbednosti u Jerusalimu i na Zapadnoj obali zbog novih bezbednosnih mera na jerusalimskom svetilištu sastao sa komandatima izraelske vojske na tom području.

On je pozvao palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da osudi napad u kome je ubijeno troje članova izraelske porodice, a koji je on označio pokoljem. Liberman i komandant izraelske armije Gadi Ajzenkot su posetili poprište napada.

Ranije danas je izraleska vojska poslala pojačanje na Zapadnu obalu i zatvorila selo Kobar odakle je napadač. Vojnici su takodje uhapsili jednog od njegove braće. Izraelske bezbednosne snage veruju da je mladi napadač Omar al- Abed delovao sam i mada se identifikuje s Hamasom ne smatra se aktivnim članom.

Bezbednosne snage su takodje rekle da je nož kojim je taj Palestinac ubio jednog 60- godišnjaka i njegovog sina i kćerku, oboje u četrdesetim godinama, kupljen nedavno kako je rasla napetost zbog mera na svetilištu.

On je uspeo da preskoči ogradu oko jevrejskog naselja, nakon što je na svom Fejsbuk nalogu napisao: Umreću za Al Aksu (džamiju u Jerusalimu, treću po značaju u islamu) i ušao ukuću za vreme večere povodom jevrejskog dana odmora, šabata. Jedna od žena u kući uspela je da sakrije malu decu u drugoj sobi i pozove pomoć.

Sused je, čuvši vriske žrtava došao u tu kuću i ranio napadača iz vatrenog oružja. Napadač je potom prenet u izraelsku bolnicu.

Izraelski odbrambeni zvaničnici sada strahuju da bi drugi napadači mogli pokušati da izvedu sličan napad u narednim danama, prenose izraelski mediji. Zato je pojačana budnost u svim područjima Zapadne obale i razmeštene su hiljade dodatnih vojnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.