Liberman: Nova iranska raketa je pretnja za ceo svet

Nova iranska balistička raketa u čijem dometu je veći deo Bliskog istoka uključujući Izrael pretnja je čitavom slobodnom svetu, izjavio je izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman u prvom izraelskom reagovanju na testiranje te rakete.

Iran je uspešno testirao novu balističku raketu dometa 2.000 kilometara koju je izložio na vojnoj paradi u petak, javili su državni mediji u subotu.

„Balistička raketa koju je Iran ispalio danas nije samo provokacija protiv SAD i njihovih saveznika, uključujući Izrael, to je pokušaj da se oni testiraju. To je takodje dokaz iranske želje da se pretvori u svetsku silu i preti ne samo nacijama na Bliskom istoku, već takodje svim zemljama slobodnog sveta“, rekao je Liberman sinoć, prenose izraelski mediji.

Ispaljivanje rakete „Koramšar“, za koju je Iran rekao da može da nosi nekoliko bojevih glava, izazvalo je zabrinutost i u Vašingtonu.

„Samo zamislite šta bi se desilo da je Iran uspeo da dodje do nuklearnog oružja. Tome teži. Mi ne smemo to dopustiti“, dodao je Liberman.

Iranska državna televizija je javila da je to treća raketa dometa 2.000 kilometara.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike