U trendu

Liberman traži ubrzanje rušenja kuća palestinskih terorista

Novi izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman tražio je danas da se ispita mogućnost skraćenja sudskog procesa kako bi se ubrzalo rušenje kuća palestinskih terorista, rekao je rekao visoki zvaničnik posle tročasovnog sastanka užeg sastava izraelske vlade u Tel Avivu povodom sinoćnjeg napada dva Palestinca u kome je poginulo četvoro Izraelaca.

Izrael je danas uveo čitav niz ograničenja na kretanje Palestinaca i razmestio dodatne vojnike na okupiranoj Zapadnoj obali u odgovoru na napad Palestinaca sa Zapadne obale.

Meta je bio prometni turistički kvart pun restorana i prodavnica u srcu Tel Aviva. Bio je to napad s najvećim brojem žrtava u talasu nasilja od oktobra prošle godine.

Izraelska vojska najavila je danas da razmešta dva dodatna bataljona na Zapadnoj obali u „skladu se procenom situacije“ – razmestiće se stotine vojnika, uključujući pešadiju i jedinice specijalnih snaga.
 
Liberman, poznat po svojim čvrstim pogledima prema Palestincima, pre sastanka je posetio poprište napada i popio kafu u obližnjem kafeu.
 
„Ne nameravam da govorim i dajem detalje koraka koje nameravamo da preduzmemo ali sam siguran da nemam nameru da se zaustavim na rečima“, rekao je on.

Nešto ranije je Izrael suspendovao desetine hiljada specijalnih dozvola datih Palestincima da posete tu zemlju tokom svetog meseca posta Ramazana, a zamrznute su i dozvole za stotine stanovnika pojasa Gaze da posete rodjake. Uz to izraelska vojska zabranjuje Palestincima da izadju i udju u selo Jata kraj Hebrona odakle su napadači.

Vojska se takodje sprema da uništi kuću jednog napadača, javljaju izraelski mediji.

U Tel Avivu su mobilisane dodatne policijske jedinice, uglavnom oko centralne autobuske i železničkih stanica, rekao je policijski portparol Miki Rozenfeld.

S druge strane pijaca Sarona na kojoj se napad dogodio je brzo ponovo otvorena. U njoj su desetine radnji, kafea i restorana.To je jedna od najposećenijih destinacija u Tel Avivu i često je puna i vojnika u uniformi tokom pauza u obližnjem sedištu armije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.