Lider Hezbolaha: Izraelski rat pokrenuo bi hiljade boraca

Lider libanskog šiitskog pokreta Hezbolah Sajed Hasan Nasralah izjavio je danas da bi eventualni budući rat koji bi pokrenuo Izrael protiv Sirije ili Libana mogao dovesti do angažovanja na hiljade boraca iz zemalja poput Irana, Iraka i Jemena.

Njegova izjava implicira da bi pripadnici šiitske milicije, koje podržava Iran, a koji trenutno podržavaju sirijskog predsednika Bašara al Asada, mogli da uzmu učešće ukoliko izbije eventualni sukob sa Izraelom u budućnosti, preneo je Rojters.

„Izraelski neprijatelj mora da zna, da ukoliko pokrene izraeski rat protiv Sirije ili Libana, nije poznato da li će sukobi ostati libansko-izraelski ili sirijsko-izraelski. Ovo ne znači da postoje države koje bi direktno intervenisale“, rekao je Nasralah.

Nasarlah je dodao da bi to moglo da otvori put hiljadama ili čak i stotinama hiljada boraca iz celog arapskog i islamskog sveta da uzmu učešće u ratu.

Lider Hezbolaha je u više navrata upozorio Izrael da ne napada Liban, gde se nalazi sedište te paravojne organizacije i odakle ona šalje svoje borce da podrže sirijskog predsednika Bašara al Asada u borbi protiv pobunjenika, navela je britanska novinska agencija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike