U trendu

Lider Hezbolaha optužio Izrael da pomaže Islamsku državu u Siriji

Lider libanskog Hezbolaha šeik Hasan Nasralah optužio je danas Izrael da pomaže terorističku organizaciju Islamska država u Siriji vazdušnim udarima u toj zemlji.

Nasralah je to rekao nakon što su izraelske vazdušne snage u noći izmedju četvrtka i petka napale mete u Siriji, posle čega je sirijska vojska ispalila protivavionske rakete na izraelske avione.

Ocenjeno je da je to najozbiljniji incident izmedju dve susedne zemlje od izbijanja gradjanskog rata u Siriji pre šest godina i prvi put da je Izrael preuzeo odgovornost za napade na nju.

Lider proiranskog šiitskog Hezbolaha je rekao da Izrael nalazi izgovor da interveniše u Siriji da pomogne Islamskoj državi i drugim terorističkim grupama u toj zemlji, prenose izraelski mediji.

„Izrael uvek nalazi izvinjenje da interveniše, bilo da je to udar na oružje namenjeno Hezbolahu, kao što su juče tvrdili ili granate koje pogadjaju okupirani sirijski Golan“, rekao je Nasralah, dodavši da se Izrael plaši poraza Islamske države, jer bi to značilo pobedu za Hezbolah.

Ta organizacija protiv koje je Izrael ratovao više od mesec dana u leto 2006. godine bori se na strani snaga sirijskog predsednika Bašara Asada.

Izrael se inače drži po strani sukoba koji besni u Siriji, ali odgovara na prelivanje vatre preko granice na strateškom Golanu, mada veruje da su posredi greške.

Izraelske vahduhoplovne snage su takodje napadale konvoje ruskog i iranskog oružja iz Sirije navodno namenjene Hezbolahu.

„Netanjahu je puzao do Putina, molio je ruskog predsednika jer se boji poraza ID. On zna da poraz ID znači pobedu za osovinu otpora i Hezbolah i gubitak za Izrael koji je podržavao ID u poslednjih šest godina“, rekao je Nasralah, aludirajući na nedavnu posetu Moskvi izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, gde se sastao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Netanjahu se usprotivio stalnom prisustvu Irana i njegovih saveznika u Siriji na osnovu mogućeg sporazuma o okončanju gradjanskog rata.

Nasralah medjutim nije potvrdio da li je u pomenutom udaru pogodjen konvoj oružja namenjen Hezbolahu.

Netanjahu je najavio u petak da će Izrael nastaviti da deluje kako bi obezbedio da unapredjeno oružje iz Sirije ne dospe u Liban.

Osvrćući se na ID, Nasralah je rekao da će ta organizacija u Iraku biti pobedjena za nekoliko nedelja i da u Siriji nema budućnosti.

Borbe u Siriji, po njegovoj oceni, bliže se kraju i pobedi režima. On je optužio arapske zemlje da su potrošile stotine miliona dolara na rat u Siriji, rekavši da je taj novac mogao biti bolje iskorišćen za pomoć Palestincima i obnovu pojasa Gaze ili pomoć Somaliji i Jemenu.

„Oni su sipali novac i municiju da sruše režim u Siriji i da nas uklone s osovine otpora“, rekao je vodja Hezbolaha.

Iran je takodje osudio izraelski napad u Siriji i Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje je ocenilo da je to dokaz da se izraelski interes poklapa sa interesima „terorista“ u njoj, što je aluzija na ID i antirežimske islamiste u toj zemlji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.