U trendu

Lider Katalonije: Policijska brutalnost večna sramota za Španiju

Lider Katalonije Karles Pućdemon osudio je danas „neopravdano nasilje“ španske policije u Barseloni prema gradjanima koji su želeli da glasaju na referendumu o nezavisnosti tog autonomnog španskog regiona.

Pućdemon je rekao da će „policijska brutalnost zauvek ostati sramota španske države“.

Policija je i njega sprečila da glasa na predvidjenom biračkom mestu i koristila gumene metke da rastera okupljene gradjane, navodi Asošiejted pres.

„Danas španska država gubi mnogo više nego što je ranije izgubila, dok Katalonija pobedjuje“, rekao je Pućdemon.

Mnogobrojni Katalonci su oduševljeno dočekali Pućdemona ispred škole gde je trebalo da glasa, a u koju je policija upala da bi to sprečila. On je potom ipak glasao, ali na drugom biračkom mestu.

„Neopravdano korišćenje nasilja španske države, iracionalno i neodgovorno, neće zaustaviti volju Katalonaca“, dodao je Pućdemon, prenosi Frans pres.

On je kao primere naveo „udaranje pendrecima, gumene metke i neselektivne napade“ na mirne demonstrante.

Predstavnik španske vlade u Kataloniji Enrik Milo pozvao je danas katalonske lidere da okončaju „farsu“ referenduma o nezavisnosti koji policija pokušava da spreči, prenosi Frans pres.

„Pućdemon i njegov tim su jedino odgovorni za sve što se desilo danas i za sve što se može desiti ako ne okončaju tu farsu“, rekao je Milo.

Milo je rekao da bezbednosne snage deluju „profesionalno“ da obezbede sprovodjenje sudske odluke o zabrani referenduma i da „današnji dogadjaji u Kataloniji nikako ne mogu biti posmatrani kao referendum ili bilo šta slično“, navodi Asošiejted pres.

Portparol katalonske vlade Djordi Turul označio je policijske akcije kao „represiju“ i pozvao Mila da podnese ostavku.

U Barseloni od jutros traju sukobi gradjana i policije u kojima je povredjeno najmanje 38 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.