U trendu

Lideri Azerbejdzana i Jermenije u Briselu o Nagorno-Karabahu

BRISEL – Lideri Azerbajdžana i Jermenije, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, sastali su se danas u Briselu kako bi razgovarali o mirovnom planu za Nagorno-Karabah, koji je podstakao niz protesta u Jerevanu pošto opozicija tvrdi da je Pašinjan previše blag prema Bakuu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel imao je bilateralne razgovore sa Alijevim i Pašinjanom, a potom su imali trilateralni sastanak tokom kojeg je razgovarano o Nagorno-Karabahu, prenosi Rojters.

Prema navodima azerbejdžanske strane, Alijev je rekao Mišelu da je Azerbajdžan izneo pet principa, „zasnovanih na međunarodnom pravu“, za normalizaciju odnosa između dve strane i potpisivanje mirovnog sporazuma.

„Predsednik je izrazio nadu da će se ubrzati proces izrade mirovnog sporazuma između dve zemlje“, navodi se u saopštenju kabineta azerbejdžanskog predsednika.

Iz kabineta premijera Jermenije navode da je Pašinjan razgovarao sa Mišelom o situaciji u vezi sa Nagorno-Karabahom i humanitarnim pitanjima, i da je istakao da je potrebno da se ona reše.

Pašinjan se suočava sa pritiskom protivnika u Jermeniji, koji smatraju da je loše vodio rat 2020. godine i da njegove nedavne izjave ukazuju da „previše prepušta Azerbejdžanu“.

Spor oko Nagorno-Karabaha 2020. godine je doveo do šestonedeljnog rata između Jermenije i Azerbejdžana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar