U trendu

Lideri EU 9. marta o pogoršanju odnosa na Zapadnom Balkanu

Čelnici Evropske unije će na zasedanju 9. i 10. marta u Briselu razmotriti „zabrinjavajući razvoj“ stanja na Zapadnom Balkanu, rekli su agenciji Beta u Briselu izvori Evropskog saveta.

Razmena miÅ¡ljenja o „pogorÅ¡avanju odnosa“ medju zemljama Zapadnog Balkana je uvršćena u dnevni red zasedanja Å¡efova drÅŸava ili vlada zemalja EU jer je procenjeno da institucije Unije moraju reagovati da bi politički činioci na Zapadnom Balkanu preuzeli odgovornost i ispunili obećanja da će saradjivati, a ne izazivati nesporazume i nestabilnost.

Zvaničnici u Briselu su naveli da početkom marta u posetu Zapadnom Balkanu ide visoka predstavnica EU Federika Mogerini koja će potom šefove diplomatija Unije obavestiti o tome šta je ustanovila u razgovoru s vlastima zemalja regiona.

Ministri spoljnih poslova će o tome razgovarati uoči samita EU i preneti im svoje zaključke.

Na dnevnom redu zasedanja lidera Unije su odnosi sa SAD, krize u Ukrajini i Siriji, sprovodjenje mera za obuzdavanje ilegalne imigracije, kao i bezbednost i odbrana EU, bitka protiv terorizma i koraci za jačanje privrednog rasta, konkurentnosti i zapošljavanja u EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)