U trendu

Lideri EU: Da budemo otvoreni, ali da ne zavisimo ni od koga

VERSAJ – Lideri zemalja Evropske unije dogovorili su se danas da smanje zavisnost od svetskih snabdevača hrane, mikročipova, sirsovih materijala i digitalne tehnologije, pošto je „ruska invazija na Ukrajinu dala novi argument Uniji da treba da bude još samostalnija“.

EU je razmatrala kako da bude nezavisnija u određenim oblastima otkako je pandemija kovida izazvala pometnju u globalnom lancu nabavke određene robe kao što su lekovi ili mikročipovi.

Zvaničnici EU su poručili da se Evropa sada bori da se oslobodi zavisnosti od ruskog gasa, nafte, uglja i sirovih materijala, i da nađe alternativu za nabavku pšenice, preneo je Rojters.

„U kontekstu ove krize, vidimo kako su naša hrana, energija, odbrana zapravo pitanje suvereniteta. Želimo da budemo otvoreni prema svetu, ali da ne zavisimo ni od koga“, rekao je predsednik Francuske Emanuel Makron.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će Komisija izaći do sredine maja s planom kako da EU ne bude zavisna od ruskog gasa, nafte i uglja u narednih pet godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.