U trendu

Lideri EU saglasni da ubrzaju reforme na tržištu električne energije

BRISEL – Lideri zemalja Evropske unije složili su se da ubrzaju reforme na tržištu električne energije sa ciljem da se izbegnu veliki skokovi cena kao što je bio slučaj prošle godine.

Čelnici država članica takođe su pozvali u četvrtak, u svojim zaključcima usvojenim prvog dana dvodnevnog samita, Savet EU i Evropski parlament da „što pre postigne dogovor o svim relevantnim predlozima za ubrzanje zelene tranzicije i da bez odlaganje nastave rad na predloženoj reformi kreiranja tržišta električne energije kako bi se usvojila do kraja 2023. godine“, prenosi Rojters.

Evropska komisija je prošle nedelje predložila reformu tržišta električne energije, čiji je cilj da kroz dugoročne ugovore osigura stabilnost cena i podstakne investicije u obnovljive izvore energije.

Jedna od tema rasprave Samita EU bila je i uloga nuklearne energije u zelenoj tranziciji, oko čega među članicama nema ni približno saglasnosti.
Francuska s jedne strane predvodi zemlje koje se zauzimaju da se i nuklearna energija tretira kao zelena, što bi donelo određene pogodnosti kod investiranja u tu vrstu energije.

Zemlje kao što su Danska, Nemačka i Španija su protiv, i smatraju da bi integrisanje nuklearne energije u zakon potkopalo napore za proširenje obnovljivih izvora poput vetra i sunca.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na konferenciji za novinare izjavila je da „nuklearna energija može da igra ulogu u dekarbonizaciji“, ali da će samo “tehnologije s nultom emisijom koje se smatraju strateškim za budućnost , poput solarnih panela, baterija , imati puni pristup prednostima i koristima od evropskih propisa i da je to slučaj s naprednim nuklearnim tehnologijama u nekim područjima, ali ne svim“, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.