U trendu

Lideri EU: Znacaj napretka u normalizaciji odnosa BG i PR

BRISEL, 21. juna ( Tanjug) – Lideri EU usvojiće na samitu u Briselu 23. i 24. juna zaključke o Zapadnom Balkanu koji bi trebalo da pozovu na ”ubrzanje procesa pristupanja”, unapređenje „postepene integracije” EU i regiona, ali i naglase važnost napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, saznaje danas Tanjug u Briselu.

U nacrtu zaključaka samita, koje predstavnici zemalja članica pripremaju za sastanak lidera u četvrtak i petak, a u koji je Tanjug imao uvid, navodi se da Evropski savet ”potvrđuje hitnost postizanja opipljivog napretka u rešavanju otvorenih bilateralnih i regionalnih sporova” na Zapadnom Balkanu, između ostalog i „kroz dijalog Beograda i Prištine, a u cilju normalizacije odnosa Srbije i Kosova“.

Dokument, čiji bi sadržaj do sastanka Evropskog saveta još mogao da bude izmenjen, ponavlja ”nedvosmiselnu podršku EU perspektivi članstva Zapadnog Balkana, ali i podseća na značaj reformi na Zapadnom Balkanu, prvenstveno u oblasti vladavine prava, a posebno onih koji se odnose na nezavisnost i funkcionisanje pravosuđa i borbu protiv korupcije.

Partneri iz regiona se pozivaju i da garantuju ”prava i jednak tretman pripadnika manjina”.

U dokumetu, za koji se očekuje da bi trebalo da potvrdi preporuku Evropske komisije o davanju kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji, i evropske perspektive Gruziji, BiH se poziva da primeni obaveze iz političkog dogovora postignutog 12. juna 2022. godine u Briselu, što bi ”zemlji omogućilo napredak na evropskom putu, u skladu sa postavljenim prioritetima”.

Kada je rečc o evropskom putu Severne Makedonije i Albanije za sada se još čeka dogovor EU diplomata o rečniku koji će biti upotrebljen u finalnim zaključcima lidera EU.

Nacrt zaključaka koje bi lideri EU 27 trebalo da usvoje, a u koji je Tanjug imao uvid, trebalo bi takođe da podrži ideju francuskog predsednika, Emanuela Makron, koji zagovara formiranje Evropske političcke zajednice, koja bi ujljučivala i zemlje Zapadnog Balkana, a predstavljala bi novu platformu za političcku kooordinaciju na čitavom evropskom kontinentu.

Dodaje se da takav okvir ”neće biti zamena za politiku proširenja” i da će poštovati postojeće instrumente i autonomiju odlučivanja EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar