U trendu

Lik žene na novčanici od 10 dolara

Američki ministar finansija Džejkob Lu rekao je da ne odustaje od namere da na novčanici od 10 dolara likom neke žene zameni lik Aleksandra Hamiltona, jednog od „očeva osnivača“ SAD.

Lu je prošlog meseca najavio da se nada da će posle promene dizajna, žena biti na novčanici od 10 dolara, a njegovo ministarstvo je tražilo da se javnosti izjasni ko bi mogao biti na toj banknoti.

„Mislim da smo dovoljno čekali“, rekao je Lu povodom plana da se prvi put u sto godina žena nađe na papirnoj novčanici SAD.

Prvobitna najava uklanjanja lika Hamiltona s novčanice je izazvala nezadovoljstvo u javnosti SAD. Kritičari su rekli da bi Hamiltona, prvog ministra finansija SAD, trebalo ostaviti na 10 dolara.

Navodilo se i da bi lik žene trebalo da bude na novčanici od 20 dolara umesto Endrjua Džeksona koga istoričari manje povoljno ocenjuju zbog njegovog odnosa prema američkim starosedeocima.

Lu je povodom kritika naveo da želi da lik neke žene brzo bude na nekoj novčanici, a da je prva na redu za promenu dizajna novčanica od 10 dolara kojoj treba poboljšati zaštitu od falsifikovanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.