U trendu

„Linija dekonflikta“ sa Rusijom u Siriji biće ispitana

JERUSALIM – U Siriji će za ruske vazdušne snage biti utvrđena „linija nesuprotstavljanja“, najavio je neimenovani izraelski vojni zvaničnik nakon nedavnog obaranja ruskog aviona od sirijskih snaga, koje su odgovorile na izraelski napad.

On je rekao da se izraelska delegacija vratila iz Moskve gde je obavestila ruske zvaničnike o incidentu u kome je poginulo 15 Rusa, preneo je AP.

Izrael je saopštio da je napao sirijski obejkat koji je snabdevao oružjem iranski Hezbolah i obavestio Rusiju pre vremena, u skladu sa sporazumom o „dekonfliktu“.

Izraelski zvaničnik je okrivio nepažljivu sirijsku vatru za obaranje ruskog aviona nakon što su izraelski avioni napustili to područje.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu razgovarao je početkom nedelje telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o obaranju ruskog vojnog aviona, navodeći da je krivica na Siriji.

Netanijahu je ponudio „sve neophodne informacije“ potrebne za istragu u vezi sa ovim slučajem, saopštila je kancelarija izraelskog premijera, preneo je Rojters.

Putin jep rethodno izjavio da je obaranje ruskog vojnog aviona sirijskom raketom posledica „spleta tragičnih okolnosti“.

On je naveo da ruski avion, nadomak Sirije, nisu oborili izraelski avioni, javio je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.