U trendu

Lista „Ject“ najavljuje zahtev za nepoverenje samo kancelaru

BEČ – Lista „Ject“ (Jetzt) najavila je danas da će u ponedeljak na vanrednoj sednici austrijskog parlamenta podneti zahtev za izglasavanje nepoverenja samo kancelaru Sebastijanu Kurcu, a ne celoj vladi.

Poslanik i osnivač liste Peter Pilc objasnio je na konfeenciji za medije da je ta stranka već formilisala svoj zahtev za izglasavanje nepoverenja kancelaru.

Druge varijante, kao što je zahtev za izglasavanje nepoverenja celoj vladi, ta lista obija, podvukao je Pilc.

On je apelovao na Slobodarsku partiju Austrije (FPO) da ne podnosi zahtev protiv cele vlade, je bi to bilo usmereno i, prema Pilcu, veoma sposobnog novog ministra unutrašnjih poslova Ekarta Raca.

Za sada je neizvesno da li će opoziciona Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) i FPO, doskorašnji koalicioni partner kanelara Kurca, podneti odvojeno svoje zahteve ili će podržati zahtev liste „Ject“.

Moguće je da bi zahtev za izglasavanje nepoverenja celoj vladi mogao biti podržan od strane FPO, što bi srušilo vladu.

Naime, FPO bi time glasali i protiv svojih članova koji su do pre par dana bili u vladi, ali, kako se spekuliše, njihov gnev je pre svega usmeren na šeficu diplomatije Karin Knajsel, koja se nije priključila njihovom povlačenju iz vlade, iako su je slobodarci doveli na tu funkciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.