U trendu

Litvanija: Volmart pristao da ukloni simbole ŠSR

VILNJUS – Američka kompanija Volmart pristala je da ukloni naziv ŠSR-a i ambleme Sovjetskog Saveza sa majica i drugih proizvoda koji se prodaju preko interneta, izjavila je u utorak portparolka Ministarstva spoljnih poslova Litvanije Raša Džakilaitjen.

Kako napominje AP, ovaj potez američke kompanije usledio je nakon kritika koje su joj početkom meseca, zbog pomenutih amblema, uputile Estonija, Letonija i naročito Litvanija.

Baltička novinska agencija tada je prenela da je grupa poslanika iz Estonije, Letonije i Litvanije napisala pismo Volmartu u kome je navela da je razočaravajuće što kompanija ne pokazuje poštovanje za „građane koji su bili žrtve sovjetskog totalitarnog režima“, prenosi AP.

Kako su naveli, prodaja takvih simbola predstavlja „manjak ljudske pristojnosti“.

„Pozivamo kompaniju Volmart da pokaže korporativnu odgovornost i odmah obustavi prodaju takvih proizvoda“, navodi se u njihovom pismu.

Estonija, Letonija i Litvanija bile su članice Sovjetskog Saveza do 1991. godine.

U maju, nemački proizvođač Adidas uklonio je iz prodaje crvenu majicu sa slovima ŠSR (UŠR) i ambleme Sovjetskog Saveza iz internet prodaje, koja se pojavila uoči Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar