U trendu

Litvinjenkov brat: Britanija imala više razloga za ubistvo

Britanija je imala više razloga od Rusije da ubije bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka, izjavio je njegov brat Maksim koji takođe tvrdi da su navodi o umešanosti ruskog predsednika Vladimira Putina kleveta.

Rezultati istrage o smrti Litvinjenka, koji je preminuo u Londonu 2006. pošto je popio čaj otrovan radioaktivnim polonijumom, a koje je juče obelodanio britanski sudija Robert Oven, ukazuju na to da je ruski predsednik Vladimir Putin „verovatno odobrio“ plan ruske bezbednosne službe FSB o ubistvu Litvinjenka.

Maksim, koji živi u Italiji, kaže da je „smešno“ okriviti Kremlj za ubistvo i da su britanske bezbednosne službe imale motiv za ubistvo.

Navodi su „klevetanje“ Putina, kaže Maksim i objašnjava da njegov brat ne samo da nije bio državni neprijatelj već je nameravao da se uskoro vrati u Rusiju i da je kontaktirao svoje stare prijatelje.

Prema njegovim rečima, cilj navoda je sve gori publicitet ruske vlade, piše britanski „Miror“.

On takođe kaže da Aleksandar Litvinjenko nije bio špijun koji je radio za ruske ili britanske službe, već da je „više bio kao policajac“.

„Aleksandar je učestvovao u operacijama borbe protiv organizovanog kriminala kao što su ubistva i trgovina oružjem, ali nije znao nikakve državne tajne“, tvrdi Maksim.

Kako ističe, „zapadni mediji su ga proglasili špijunom“, a britanski nalazi obelodanjeni 10 godina posle njegove smrti imaju za cilj pritisak na rusku vladu.

Maksim kaže da ni on, a ni njegov otac ne veruju u izveštaj sudije i da čak sumnjaju u opšte prihvaćenu činjenicu da je Aleksandar otrovan polonijumom.

Komentarišući stav Aleksandrove žene Marine koja optužuje Moskvu za njegovo ubistvo, Maksim kaže da ona tako govori jer živi u Londonu i „mora da igra igru“, prenosi „Dejli mejl“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.