U trendu

Liverpul uklonjen sa Uneskove liste svetske baštine

LONDON – Engleski grad Liverpul uklonjen je danas sa Uneskove liste svetske baštine zbog novih građevina koje podrivaju atraktivnost dokova iz Viktorijanskog doba, čime je taj grad postao treći u istoriji koji je uklonjen sa te prestižne liste.

Liverpul je uvršten na listu 2004. godine, a u obrazloženju Odbora za svetsku baštinu Uneska navodi se da moderne zgrade narušavaju „autentičnost i integritet grada“, prenosi Rojters.

Liverpul je na listu uvršten zbog svoje uloge kao jedna od najvažnijih luka tokom 18 i 19. veka i jedinstvene arhitektinske lepote.

Gradonačelnica liverpula Džoan Anderson rerkla je da je za nju odluka da se Liverpul ukloni sa liste neshvatljiva i da će se žaliti na odluku.

„Izuzetno sam razočarana i zabrinuta. Naša lokacija Svetske baštine nikada nije bila u boljem stanju, jer je imala koristi od stotina miliona funti ulaganja“, rekla je ona.

Osim Liverpula sa liste su još jedino uklonjeni Aman 2007. godine i drezdenska dolina Elbe 2009. godine zbog izgradnje mostova na toj reci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.