najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Ljudska prava: Moskva optužila Vašington da ćuti o zloupotrebama Kijeva

Rusija je u petak optužila SAD da u godišnjem izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu ćute o kršenju ljudskih prava koje čini ukrajinska vojska na istoku. Taj izveštaj „je još jedan primer“ američkog „deljenja lekcija“ u oblasti ljudskih prava, reklo je rusko Ministarstva inostranih poslova u saopštenju.

Moskva je takođe optužila Vašington da „manipuliše činjenicama“, da bi pokazao da su SAD „nepogrešive“ i da „problemi uvek dolaze iz drugih zemalja“. Rusija posebno osuđuje „cinično ćutanje“ Vašingtona na „teško kršenje ljudskih prava“ koje ukrajinska vojska čini u istočnoj Ukrajini, gde se od aprila 2014. godine bori sa pro-ruskim separatistima.

Izveštaj Stejt departmenta, objavljen u četvrtak, ponovo kritikuje niz zemalja, uključujući Rusiju i Kinu.

Peking je u četvrtak uzvratio ocenivši kao „žalosno“ stanje ljudskih prava u Sjedinjenim Državama, pominjući brutalnost američke policije i državnu špijunažu interneta i telekomunikacija, a taj stav je i u saopštenju ruskog ministarstva.

Američki zvaničnici redovno osuđuju kršenje ljudskih prava u Rusiji, na šta Moskva obično odgovara tražeći od Vašingtona da uredi svoju kuću, dok je napetost između te dve sile zbog ukrajinske krize, najveća od kraja Hladnog rata.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike