U trendu

Logar: 16. Bledski strateški forum postavio nove standarde

BLED – Ministar inostranih poslova Slovenije Anže Logar izjavio je danas da je učešće na visokom nivou na 16. Bledskom strateškom forumu (BSF) postavilo nove standarde i pokazalo kako se zajednički napori mogu iskoristiti za dalju afirmaciju Slovenije na međunarodnoj sceni.

„BSF je postao ponos slovenačke diplomatije“, rekao je Logar novinarima, ističući da je tokom 16 godina forum ugostio preko 100.000 učesnika na konferenciji i 30 šefova država i vlada – od kojih 14 ove godine, prenela je STA.

„BSF je premašio očekivanja međunarodnim učešćem“, rekao je on i dodao da je, takođe, pokazao da bi uz učešće svih spoljnopolitičkih aktera aktivna diplomatija mogla za godinu i po dana da postigne i značajne korake u afirmaciji Slovenije u međunarodnim tokovima.

Slovenija kao predsedavajuća EU biće početkom oktobra domaćin samita EU i Zapadnog Balkana, a želja joj je da ovi samiti budu redovni godišnji događaji kao sredstvo za ubrzanje procesa proširenja EU, rekao je slovenački ministar spoljnih poslova.

Takvi redovni samiti predstavljali bi važnu vrstu pritiska na zemlje u regionu da postignu napredak u pridruživanju, a istovremeno bi se EU obavezala da učini značajne korake, rekao je Logar.

Izjava je usledila kao odgovor na pitanje šta je Slovenija postigla kao predsedavajuća država EU da podstakne proširenje i ublaži bugarsku blokadu pregovora o pridruživanju Severne Makedonije.

Logar je kazao da je u programu slovenačkog predsedavanja EU jasno naglašeno da je EU obećala određeni napredak pod uslovom da se ispune uslovi, što znači da je, ako su ti uslovi ispunjeni, dužnost EU da poštuje svoju reč.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.