U trendu

London ne odustaje od podele BiH i Makedonije

Priča o malignom ruskom uticaju na Balkanu je samo paravan iza kojeg se kriju britanski geopolitički interesi.

Rat koji se na prostoru bivše Jugoslavije vodio devedesetih godina prošlog veka više se ne može ponoviti, iako se stvara psihoza da samo što nije izbio, kaže za „Politiku” dr Zlatko Hadžidedić, profesor Sarajevske visoke škole nauke i tehnologije.

Upozorenje predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da rizik novog rata na Balkanu i dalje postoji, ali i najave Bakira Izetbegovića da želi više oružja, ne brinu previše ovog stručnjaka za međunarodne odnose.

Kako objašnjava Hadžidedić, koji je doktorsku tezu radio kod čuvenog sociologa Entonija Smita na Londonskoj školi ekonomije, namerno se stvara takva atmosfera da bi se što lakše prihvatila podela Bosne i Hercegovine i Makedonije.

„Širi se strah kako bi građani rekli – hajde da se podelimo samo da ne izbije ponovo rat. A podela Bosne i Hercegovine i Makedonije je britanska geopolitička konstanta. Posle raspada SFRJ London ih nikada nije tretirao kao ravnopravne države s bivšim jugoslovenskim republikama. U britanskoj percepciji BiH i Makedonija su i dalje ostaci Otomanske imperije koje treba rasparčati”, tvrdi Hadžidedić. Ovaj sarajevski politikolog iznosi smelu tezu da nije bilo poslednjeg zaoštravanja odnosa između velikih sila oko Sirije, u Londonu bi se već ovog proleća održala konferencija o podeli ove dve države. A program takve konferencije, kako kaže, praktično je najavio Timoti Les u časopisu „Forin afers”.

(Milenko Pešić, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)