U trendu

London: Protest aktivista za zaštitu životne sredine

LONDON – Aktivisti za zaštitu životne sredine danas su napravili ispred ulaza u Londinsku berzu „živi lanac“ tako što su se zalepili jedni za druge, blokirali su puteve u blizini Banke Engleske i protestovali ispred banaka poput „Goldman Saksa“, pokušavajući da prisile britanske vlasti da pomognu da se otkloni, kako to nazivaju, klimatska kataklizma.

„Eksinkšen rebelion“ grupa je skrenula pažnju na londonski finansijski centar, poznat kao Siti, u kome se nalazi više međunarodnih banaka i globalni centar za devizno trgovanje.

U ulicama pored Banke Engleske, oko 20 aktivista blokirao je put pevajući pesmu „Jedna ljubav“ Boba Marlija, preneo je Rojters.

Iznad evropskog sedišta „Goldman Saksa“, demonstranti su blokirali ulicu Flit, ležeći na zemlji. Jedan od demonstranata je držao natpis „Nema posla na mrtvoj planeti“, drugi su pevali: „Šta želimo? Klimatsku pravdu. Kada to želimo? Sada“.

U sedištu Londonske berze sedam demonstranata obučenih u crna odela i crvene kravate blokiralo je vrata zgrade.

Oni su nosili transparente na kojima je pisalo „Reci istinu“ i „Ne možete jesti novac“.

U proteklih 11 dana grupa je izazvala zastoj saobraćaja u kultnim delovima Londona što su aktivisti opisali kao najveći čin građanske neposlušnosti u moderno doba.

Policija je saopštila da je uhapsila 1.088 osoba od početka protesta.

Grupa zahteva da vlada proglasi klimatsku i ekološku vanrednu situaciju i smanji emisiju gasova koji stvaraju efekat staklene bašte na nulu do 2025. godine.

Oni su naveli da se danas završavaju njihovi protesti u Londonu, ali su obećali da će imati još protesta u budućnosti istakavši da je direktna akcija bila jedini način da se privuče pažnja javnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.